חרדה דנטלית

סובלים מדנטלופוביה

(פחד מרופא שיניים/חרדה דנטלית)

בין 20%-50% מתוך אוכלוסיות הארץ סובלים מדנטלופוביה – פחד מרופא השיניים.

קולות המקדחה, ריח המרפאה ואפילו המחשבה על הטיפול גורמים לאנשים לדחות טיפולים עד פגיעה חמורה בשיניהם או אפילו סכנת מוות (ראה מקרה ח"כ אפללו).   

איך מפחיתים את מפלס הפחד?

כפי שאמרנו אחוז מסוים מהאוכלוסייה נמנעים מטיפולי שיניים או שמגיעים לרופא השיניים רק במקרים של כאב בלתי נסבל. חלק מהם מתעלפים רק מהמחשבה להגיע לרופא השיניים. הם סובלים מדנטל ופוביה- חרדה דנטלית. כשהם כבר מגיעים אל רופא השיניים הם זקוקים למספר רב יותר של טיפולי שיניים, יותר מורכבים ויותר יקרים. חלק מהדנטלופובים מספרים על חוויה טראומטית אשר עברו בעבר כמו כאב, טיפול כנגד רצונו (אצל ילדים), לעיתים מדובר בחוויות של אחרים שהועברו אליהם עצם המחשבה על שכיבה פאסיבית  עם פה פתוח ללא יכולת להגיב גורמת להם לתחושה של חוסר אונים ופחד מאיבוד שליטה. בנוסף, חוסר ההכרה של המכשירים שנראים מפחידים, הפחד ממחטים או דקירה אצל אחרים, פחד מדם או חדירה אל הפה שהוא איבר התקשורת העיקרי מהווה איום על יכולת ההבעה, הנשימה והאכילה. 

מגוון התגובות יכולות להיות פיזיות לפני הטיפול, רעד, כאבי ראש, טשטוש, יובש בפה, הזעה, כאבי שרירים בגב, דופק מואץ, נשימה מהירה ותחושה של חנק לכל אלה יש להוסיף את אישיותו של כל מטופל יוחסו של רופא השיניים. תפקידו של רופא השיניים לבנות לאט, לאט, מערכת אמון עם המטופל כדי להפחית את החרדה מרופא השיניים ע"י שיחה מקדימה ומרגיעה. עצם הידיעה שמדובר בשיחה ולא בטיפול, מפגש חברות עם הרופא יקל על הטיפול בעתיד. כמו כן, לשמחתנו רפואת השיניים המודרנית מציעה לנו מס' פתרונות אשר יכולים להקל על החוויה וליצור חוויה מתקנת. עצה טובה למתרפאים חפשו רופא שיניים עדין, סבלני ומתחשב ע"י המלצות מחברים או מכרים וביקור במרפאה טרם יכאבו לכם השיניים יאפשר התאמת המרפאה לכם. תחקרו על הרופא והצוות.

שיטת הפחתה באמצעות גז צחוק

זוהי תערובת של תחמוצת החנקן וחמצן המוזרמת באמצעות מסיכה קטנה על האף החודר לגוף בשאיפה לכל אורך הטיפול. הרופא שולט על היחס בין 2 הגזים, ככל שעולה ריכוז גז הצחוק בגוף עולה אפקט הרגיעה, הנינוחות  ואפילו אנלגזיה – תחושה נוגדת כאבים. אחד היתרונות הגדולים של השימוש בגז צחוק הוא  המידיות בהשפעת הגז מחד, והיעלמות השפעתו עם הפסקת השימוש מאידך. המטופל נמצא בהכרה מלאה והאינסטינקטים ההגנתיים שלו אינם נפגעים אולם הינו נינוח ורגוע. לפני השימוש בגז צחוק יש להימנע מאכילה 3 שעות לפחות מכיוון שיתכן שתהיה בחילה קלה שהיא חולפת. הגז מומלץ לכל קהלי היעד גם לאנשים עם יתר לחץ דם או מחלות לב, אך ללא מומלץ לנשים בהריון או מחלות ריאה. ידוע שהשימוש בגז צחוק נמצא גם בחדרי לידה ובאמבולנסים של טיפול נמרץ. לא מזיק ואין לו תופעות לוואי.     

שיטת הפחתה באמצעות סדציה

בשונה מהרדמה כללית שבה מטופל איננו מגיב והינו מנותק לחלוטין מהמתרחש סביבו, סדציה היא ערפול חושים וטשטוש הנעשה ברמות שונות וניתן להמשיכו עד להרדמה כללית. סדציה עמוקה היא שלב מקדים להרדמה כללית במהלכה החולה ישן, אך ניתן להעירו באמצעות גירוי מתאים. בביצוע סדציה במסגרת רפואות שונים נדרשת מיומנות גבוהה ביותר ומעקב אחרי מערכות הנשימה והלב. טיפול כזה יכול להיעשות רק ע"י רופא מרדים בהכשרתו כנלווה לרופא השיניים המבצע את טיפולי השיניים הנדרשים. רק חלק מרופאי השיניים  עברו הכשרה ומורשים לבצע סדציה אך כדי להבטיח טיפול גם במצב חרום יש צורך ב-2 רופאים ובאחות או סייעת. אדם המעוניין לבצע טיפול שיניים בסדציה או בהרדמה כללית יופנה לרופא המרדים לתחקור מקיף על בריאותו ועל הסיכונים הרפואיים שכן הרופא אחראי על תפקוד מערכת הגוף בזמן הטיפול עד להתעוררות. בזמן הטיפול בסדציה המטופל שוכב לו ונינוח ומאפשר לרופא השיניים לבצע את הטיפול ללא כל הפרעה.בכל מהלך הטיפול  אצבע המטופל מחוברת למוניטור מיוחד הבודק את רמת החמצן בגוף ואת הדופק.

שיטת הפחתה באמצעות הרדמה מלאה (כללית)

חלק מהמטופלים יכולים לעבור טיפול שיניים רק לאחר הרדמה מלאה הניתנת ע"י עירוי תרופות בעומק הוריד. בזמן ולאחר ההרדמה הכללית אין כאבים ואדם מתאושש חלק מס' שעות. גזי ההרדמה נספגים בשומני הגוף ובמחזור הדם, לכן הכאבים פחותים לאותה פרוצדורה ללא הרדמה כללית. אחד החסרונות בביצוע הרדמה מלאה כאשר עוסקים בשיקום אסטטי הוא חוסר שיתוף הפעולה של המטופל משתף פעולה בפתיחה, בסגירה ובהנעת הלסת והרקמות הרכות מסביב וכמובן בהבעה. בהרדמה מלאה האדם פסיבי, הרקמות הרכות לא ניידות ולא ניתן באמת לשלוט על התנועות הלסת והרקמות הרכות.

עצות נוספות ומועילות

ספרו לרופא השיניים את הדאגות מפני הטיפול אם יש לכם חשש לגבי טיפול מסויים אל תתביישו לשאול גלו מעורבות בטיפול וחלו חלק בקבלת ההחלטות. חזקו את עצבים בעזרת הידע וכך תפחת החרדה מפני הלא נודעה אם רעש המכשורים מטריד אתכם היעזרו באוזניות עם המוסיקה האהובה עליכם. היעזרו בטכניקות של הרפיה כמו יוגה, ונשימה נכונה או בפסיכוטרפיה והיפנוזה. זכרו כי דרך הטובה ביותר הוא רפואה מונעת, הקפידו להגיע לרופא השיניים, אל תחכו לכאב שיניים והדרדרות המצב, קל יותר להיבדק ולגלות שאין בעיה או לטפל בבעיה קטנה בטרם הפכה לבעיה גדולה. לגבי הדור הצעיר השתדלו לא להעביר את פחדיכם אליהם הקפידו להביאם אל רופא השיניים לביקורות וטיפול מונע הימנעו משימוש במונחים כגון לא לפחד, לא כואב, זה רק זריקה – מי יודע אולי דרכם תעברו חוויה מתקנת.

לפגישת ייעוץ, אנא מלאו את פרטיכם בטופס הפנייה ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם!

תפריט ראשי

דילוג לתוכן